Thuis!

Thuis!

4500 nmijl oftewel meer dan 8000 km ineens naar huis varen vanuit de Carieb met slechts 2 weekjes op de Azoren was niet het plan een jaar geleden, maar door omstandigheden onvermijdelijk. Bij vertrek vanuit de Azoren was Nederland ons doel. Vluchthavens waren La Corona in Spanje, Brest Frankrijk, Falmouth in Engeland.

Het vertrek uit Horta raakte ons. De heren van Café Sports maakten er een mooi spektakel van door luid op toeters te blazen. We mochten 14 dagen niet aan land maar toch sluiten we de Azoren in ons hart. De zeiltocht deze eerste dag liet ook zien hoe mooi de eilanden zijn. De wind was vrij fors dus we kozen ervoor via de zuidkant van Pico te zeilen. Wat een mooi gezicht is het om de vulkaan gehuld in wolken te zien. Wel kregen we onverwacht te maken met een mini storm. De wind nam steeds verder toe totdat het water begon te stuiven over de golftoppen. Alicia zag 49 knopen op de windmeter; voor de niet zeilers; dat is heeeel veel wind (10 Beaufort). Gelukkig kregen we het grootzeil omlaag en zeilden we op een puntje genua verder. Dit alles door een acceleratie zone veroorzaakt door die o zo prachtige vulkaan.

De dagen die volgden maakten we heerlijke VMG mijlen, oftewel recht op ons doel af. Nieuw dagrecord; 192 mijl! Wat een fantastische boot hebben we! Veel ruimte en een snelle zeiler. Richting de Azoren hadden we veel tegenwind zodat onze koers zelden richting Horta wees. Nu ging het prachtig met halve wind en weinig golven. Wat is het echter koud hier in het Noorden! Met name s nachts moest er een extra slaapzak komen. De mutsen gingen niet meer af.

Dan komt de waarschuwing over de iridium; een zeldzaam diep laag drukgebied beweegt zich in onze richting. Windsnelheden van 70 knopen en golfhoogtes van gemiddeld 12 meter.. Het advies van onze routeerder Ruud is om zoveel mogelijk Oost aan te houden. Een spannende 24 uur volgen. De wind komt uit het oosten dus noord oost is het beste wat we kunnen doen. Moeten we terug varen? Een dag later blijkt de positie van het laag min of meer stationair en kunnen we door een geruimde wind meer oostelijk koersen. We blijven zo van het centrum weg en zullen zuid west 30-35 knopen hebben.

In de nacht varen we dan langs Ile d’Ouessant met stroom mee en de dagen erna door het kanaal. Ook varen we nog enige tijd op het verkeerde moment in de race van Alderney met vrijwel geen speed over ground maar een log van 7. Voor de kust van Calais zien we de ferries en de kardinalen flitsen hun lichten. We gijpen nog een keer in het donker naast de container reuzen en varen dan diep gereefd langs de Belgische kust. Wat een enerverend einde van een prachtige reis! We willen zo graag naar huis maar eigenlijk ook helemaal niet..

De echte emoties komen als we de Roompot binnenvaren. Een welkomst comité staat ons op te wachten!! De vlag gaat in top en Luca blaast op de hoorn. Wat fantastisch! In de sluis krijgen we een eerste pakket met oa stroopwafels en spekkies. Daarna nog een pakket met aardbeien en kwark en appeltaart. Iedereen wuift en vertrekt weer snel zodat wij in Burghsluis net voor donker kunnen aanmeren. De volgende dag staat er een ontbijtje klaar. Onze auto is gebracht gewassen en gekeurd! Het vakantiehuisje staat voor ons klaar. Een douche pakket is paraat. Attente mailtjes en appjes. Iedereen is zo aardig voor ons!

Lieve allemaal, nogmaals bedankt!!!!

Namens ons…..(foto gemaakt bij aankomst)

Scroll to top