Engelse Zuidkust

de bridge bij de Needles

Falmouth heeft ons de laatste 2 dagen beschutting geboden aan een felle depressie met een gale warning van windkracht 9. Voordeel; al het zout is van de boot gespoeld door de regen. Falmouth is ongeveer de meest westelijk gelegen haven aan de engelse zuidkust. Vandaag is het weer een stuk rustiger en schijnt de zon. Mooi moment voor een evaluatie van de engelse kust. Het samen varen met de Sonny (zie vorig blog) was erg leuk!

Onze oversteek naar Dover was fantastisch waarbij we gezwommen hebben midden in het kanaal en dankzij de gennaker nauwelijks hoeven motoren. Dover haven zelf is goed aan te lopen maar kijk uit voor de ferries. Volgend jaar is hier de nieuw aangelegde marina klaar.

(NB; in Vlissingen waren we vast gelopen in de haveningang. Er stond minder water dan ze voorspeld hadden)

De tocht naar Eastbourne was ruig en nat. Golven over de boot en harde wind van net van voren voordat we konden ruimen. Eastbourne zelf is niet heel bijzonder alhoewel de douches super zijn.

Bij vertrek vanuit Eastbourne kom je langs Beachy Head. Prachtig! Het stuk naar Cowes op Isle of Wight was vervolgens geheel bezeild met heerlijke ruime koers. Mooie kleur water en match racing met een maxi 1300 onder gennaker..;-)

Beachy Head

Cowes zelf is beroemd in zeilersland maar de grandeur straalt er niet af. Het is wel een gezellig plaatsje met veel levendigheid. Vrijwel iedereen komt hier met een boot te zien aan alle zeilerskleding. Dit geeft een gezellige sfeer.

Op de Solent gebeurt veel; Brunel stuift langs, IMOCA’s kruisen op, en vliegende catamarans zeilen de volgende bijboten zoek. Wij liggen voor anker onder Isle of Wight en we kijken onze ogen uit.

Ondertussen nog prachtige Beaulieu rivier opgevaren en hectisch Yarmouth aangedaan. We lagen bij de haveningang van dit leuke stadje met continue show op het water van alle boten.

Ons vertrek naar Dartmouth valt samen met de start van de Fastnet race. We gaan iets eerder weg en vanaf de beruchte Needles worden we ingehaald door alle raceboten. Sommigen varen rakelings langs. Brunel gaat helaas verder de zee op.

we blijven ze voor…
prachtig weer op weg naar de river Dart

Dartmouth is idyllisch, schilderachtig, romantisch en een rijke geschiedenis om een paar uitspraken te doen. We hebben hier een paar heerlijke dagen om door het stadje te slenteren, goede fish en chips (rockfish), verstoppertje, Castle en Luca en Alicia krijgen bijbootles. Wel komen we in het donker aan hetgeen we nog nooit gedaan hebben. Spannend tussen de rotsen door met sectorlichten. Overdag ziet het er veel overzichtelijker uit.

De toch naar Falmouth is in de miezer, regen en mist. Wel goede wind van achteren. We komen helemaal doorweekt aan en gaan in de haven liggen gezien de voorspelde storm. Falmouth is wel een leuk plaatsje met heel  veel koffietentjes. In een grote winkel vlakbij kun je werkelijk alles kopen wat je nodig hebt.

Komende week trekken er weer veel depressies over zuid engeland. Wellicht vanavond naar Frankrijk!

by Timo

Scroll to top